Min bok

Själen syns i ögonen

 "Jag vill inte bli resultatet av mitt förflutna"

 

 Allt började med att jag ville skriva av mig, reda ut allt som fanns inom mig och försöka förstå vad som hänt och händer. Jag började blogga och dess namn blev bokens titel. Skrivandet var ett hjälpmedel och en terapi samtidigt som jag gick/går hos en psykolog. Här kunde jag skriva om allt jag kände utan att någon försökte ändra på mina åsikter. Jag hamnade inte i en försvarsställning, mina ord vändes inte ut och in på, jag behövde inte tänka på hur jag formulerade mig. Jag hade även andra avsikter med bloggen. Jag ville nå ut till den lilla människan som lever i skymundan och genomgår ett helvete. Väcka upp anhöriga, vänner, samhället och människor med förutfattade meningar om psykiska sjukdomar. Jag har valt att blanda båda polerna med varandra, minus och plus. Jag vill framkalla alla känslor hos dem som läser min bok och då måste även humor ingå. Jag ville också skriva en mera jordnära biografi där många kan härröra till sitt eget liv och kanske lyckas jag med att tända ett litet hopp hos den som är utsatt.

I januari, 2011, bestämde jag mig för att utveckla bloggen och göra den till en bok. I början var det mest en rolig grej, men undan för undan växte modet fram i mig och jag ville verkligen försöka. Varje dag tillbringade jag många timmar framför datorn, jag hade ett mål att nå och bara tanken sporrade mig till att fortsätta. Jag bestämde mig för att boken skulle vara klar i maj, det såg jag som ett realistiskt mål. Projektet ville jag behålla så länge som möjligt för mig själv. Skulle jag misslyckas med min dröm så visste ingen om det. För varje kapitel som blev klart stärkte det motivationen och längtan växte för varje dag ju närmare jag kom till slutet av berättelsen. Jag ville få någon slags kvittens på att jag var på rätt väg. Därför valde jag ut några personer som jag visste kunde behålla en hemlighet och som vågade säga sanningen. Jag ville inte att de skulle känna varandra dessutom skulle de ha träffat mig under olika perioder i mitt liv och från olika sammanhang. Allt från barndomen och till nutid. På så sätt fick jag reda på hur flera vänner hade upplevt/upplever mig under resans gång. De fick läsa olika utkast men ingen av dem skulle veta allt som stod i boken, därför fyllde jag på innehållet allt eftersom de gått igenom manuset.

Under tiden som jag satt och skrev skickade jag ut några förfrågningar till bokförlag. Jag visste mycket väl att chansen var väldigt liten att någon skulle våga eller vilja ge ut den. Vem vill satsa på en debutant, ett osäkert kort? Jag bestämde mig för att ge ut den på egen hand. På så sätt skulle jag fortfarande "äga" min bok och ingen kunde då kräva hur den skulle se ut, innehålla mm. Jag började därför att leta efter tryckerier som kunde forma min bok som jag ville ha den. En efter en plockades bort. Jag hade vissa krav på hur företaget skulle uppföra sig, hur tillmötesgående de var, hur service inriktade de var, deras attityd och naturligtvis, hur hög kvalitet de hade på sina tidigare tryckta böcker. Till slut fanns det tre kvar. För att få ett hum om deras förmåga att utforma en bra bok, gick jag till bokhandeln här i byn för att klämma och känna. Jag ville också jämföra de olika måtten som en bok kan tryckas i.

I mitten på Maj var boken egentligen färdig. Men olika oförutsedda utgifter tillkom vilket gjorde att mina öron slokade rejält. Jag såg hur drömmen försvann tillsammans med skattepengarna. Mitt välmående sjönk för varje dag som gick. Jag satt fortfarande med manuset uppslaget på skärmen. Gång på gång gick jag igenom varje kapitel, fast det kändes som om jag gjorde allt i onödan och jag sa till mig själv, hur dum kan du vara som tror att just du ska lyckas! Då var jag glad över att jag inte hade berättat det för så många. Men drömmen fanns kvar och den gnagde i mig natt som dag. Jag ville ju så gärna ge ut den och för en gångs skull känna att jag lyckades avsluta något som jag påbörjat. Något som jag ville göra utan att bli påverkad av någon annans åsikter och vilja. Detta var bara min idé!

När slutet på Juni började närma sig var jag på väg att ge upp. Mitt humör var inte att leka med, jag for ner i en svacka som jag inte hade upplevt sen i november. Jag berättade det inte för någon, jag höll mig hemma så mycket jag kunde och jag skötte all kontakt med mina vänner via sms. Så kom den mest underbara dagen som jag upplevt på väldigt länge. Den dagen som helt vände mina negativa tankar, mitt humör och framtidstro. En dag som jag aldrig kommer att glömma, den dagen ville jag ta hela världen i min famn och skrika ut min glädje, samtidigt som jag dansade samba med mig själv!

Eftersom jag inte är någon älskare av högtider satt jag framför datorn även denna midsommar. Jag googlade för att finna små bokförlag, jag var inte ens intresserad av att leta efter stora, kända och högfärdiga bokförlag. Jag vill inte bli en i mängden där produktion och vinst går före allt annat. Det var så jag upptäckte FramSteget Bokförlag. Jag kände med en gång att jag ville skicka dem en förfrågan, om de var intresserade av min biografi. Jag kände i hela mig att detta förlag var det som jag hade letat efter, jag tänkte, dom eller ingen. Nu eller aldrig. Ingen kan ens föreställa sig hur jag reagerade när jag fick en positiv respons från dem. Jag seglade i det blå och svävade fram på ett moln. Samtidigt kände jag mig nervös, orolig, blottad, ångestfylld mm. Jag skulle helt plötsligt dela med mig av "mitt liv", skicka iväg mitt projekt som jag hade umgåtts med i så många timmar. Men detta var ju min dröm, det jag ville göra och det jag hela tiden hade hoppats på.

Jag kände genast ett stort förtroende när vi började skicka mail till varandra. Jag blev bemött på ett underbart sätt, vi möttes med respekt inför varandra och allt eftersom började jag slappna av. Jag kände mig trygg och i säkra händer. Jag tänkte, det var meningen att jag skulle hitta deras sida, det var ödet som förde oss samman. Det har varit en resa som framkallat alla känslor hos mig. In i det längsta behöll jag min hemlighet för mig själv. När jag fick klartecken av Patric på bokförlaget att e-boken var ute till försäljning på deras hemsida, lade jag in bokomslaget på facebook och släppte denna bomb. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig vilken enorm positiv reaktion jag/vi fick! Jag är stolt, glad, och lycklig över boken, men naturligtvis nervös och generad. Patric överträffade med råge mina förväntningar på hur boken skulle bli när den var färdig. Han har gjort ett otroligt bra jobb och dessutom stått ut med alla mina frågor, det har han klarat av med bravur och en stor portion tålamod. Utan hans engagemang hade inte min dröm blivit sann.