Maria flörtar med sitt öde

Denna roman handlar om Maria som försöker finna meningen med livet.

 

När Marias familj bestämmer sig för att flytta förändras hennes liv. Maria är fem år och hon vet inte varför de flyttar men finner sig snabbt till rätta i den nya miljön. Maria bubblar av skratt och glädje. Hon känner med en gång att här kommer hon att trivas. Maria tycker att hon har kommit till paradiset. Det är den vackraste platsen på jorden.

 

Men det tar inte lång tid innan klimatet förändras. Varje dag utsätts familjen för pappans hetlevrade humör, hans okontrollerade ilska och lögner. För att inte hamna i skottlinjen gömmer hon sig på sitt rum eller flyr till något annat gömställe. Hon lär sig tidigt att inte reta upp sin pappa. Maria är hela tiden på sin vakt för närsomhelst kan en ny atombomb utlösas och förpesta deras tillvaro. Maria börjar stänga av alla känslor. Istället för att tala om hur hon mår, tar Maria på sig en mask och träder in i sin värld. Där ska ingen få tillträde eller göra henne illa.

 Maria har svårt att förstå hur andra människor reagerar och agerar. Hon vet inte vad de förväntar sig av henne, vad de vill eller har för avsikt. Marias liv kommer att präglas av förnedring, lögner, hot och missförstånd. Hennes vardag består av självmordstankar och hatet till sig själv växer för varje dag. 

 Utåt sett visar hon upp en stark och tuff attityd. Inför omgivningen spelar Maria ett avancerat spel och byter till olika roller beroende på var hon befinner sig. Maria gör det för att överleva och stå ut med den bistra verkligheten.

 Maria upplever människan som ond och egoistisk. Hon har svårt att känna tillit, kärlek, värme och närhet. För hur ska hon kunna lita på någon när lögnens värld är större och brutalare än sanningens?